In 2012 werd naast de VSV Breda Airshow het Maintenance Valley Congres neergezet, de vliegshow erop, in 2015, werd MaVCon opnieuw georganiseerd met deze keer als thema ‘Dutch Powered Innovation in Aviation’. Door de grote successen van deze evenementen zal dit jaar een nieuwe editie worden georganiseerd die het thema ‘Cross-sectorale samenwerkingen’ zal dragen. Het is een breed thema, gericht op meerdere sectoren, waarbij de nadruk ligt op de innovatieve oplossingen die uitvloeien uit het uitwisselen van kennis tussen verschillende sectoren.

Door cross-sectorale samenwerkingen te stimuleren in de regio, kan de provincie Noord-Brabant haar positie in de Nederlandse economie versterken, en daarmee lokale bedrijven een boost geven om verder uit te breiden. Tevens zal de regio aantrekkelijker worden voor meer bedrijven om zich te vestigen, waarmee het financiële zwaartepunt van Nederland meer en meer zuidelijker komt te liggen.

Juist het uitwisselen van waardevolle kennis op de juiste plekken is een belangrijk element in het cross-sectorale proces in de regio. Als dit op een efficiënte manier gebeurt, kan dit leiden tot innovatieve oplossingen voor complexe problemen. Zo is bijvoorbeeld de 3D-printer een goed voorbeeld van een cross-sectoraal product, er wordt onderzoek gedaan naar toepassingen in allerlei sectoren.

Tijdens MAVCON 2017 zal het belang van cross-sectoraal denken verder uitgelicht worden. Maar, het blijft natuurlijk een evenement gekoppeld aan een vliegshow, dus zal het luchtvaart element zeker niet ontbreken. Zo zal er in detail worden gesproken over innovatieve oplossingen in luchtvaarttransport, geïnspireerd op ander transportsectoren. Ook wordt de potentie van het inzetten van drones in andere sectoren besproken.

Sprekers