Bert Thuis (NLR) en Peet Vergouwen (Fokker Landing Gear BV) – ACM Pilot Plant

Fokker en NLR openden in maart van dit jaar een fabriek in Marknesse die gespecialiseerd is in het maken van composiet vliegtuigonderdelen. Wereldwijd spelen composieten een steeds grotere rol in de cutting-edge technologie die verbonden is aan de lucht- en ruimtevaart.  Deze nieuwe ‘Automated Composite Manufacturing Pilot Plant’ wordt alom gezien als een belangrijke stap om de hoogwaardige kennis over composieten in Nederland uit te bouwen.

“Verduurzaming van de luchtvaart staat hoog op de agenda. Het is dan ook niet voor niets dat Fokker Landing Gear en het NLR de ontwikkeling van lichtgewicht composietmaterialen onverminderd doorzetten. Dit heeft geleid tot een bijzonder resultaat: het Composieten Fieldlab. Deze unieke faciliteit binnen de Nederlandse aerospace sector is gericht op de industrialisatie en vervolgontwikkeling van geautomatiseerde fabricage technologieën voor composiet componenten. De Pilot Plant is tot stand gekomen onder een Publieke-Private Samenwerking tussen Fokker Landing Gear en het NLR en in nauwe samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en regionale overheden. Daarmee is het Fieldlab de belichaming van de ‘gouden driehoek’ tussen industrie, kennisinstellingen en overheid. De opening van het Fieldlab is een logische vervolgstap in de jarenlange samenwerking tussen Fokker Landing Gear en het NLR.”
Bron: NLR/Fokker

opening ACM Pilot Plant

opening ACM Pilot Plant

Ultra-modern equipment has been purchased for this new facility, for which Fokker Landing Gear and NLR jointly devised the specifications